Hak,Hukuk,Adalet
28 Ekim 2020, Çarşamba

Sağlık Bakanlığı'nın 27.10.2020 tarih ve 'Personel İşlemleri' konulu yazısında Sağlık Çalışanlarının yıllık izin, emeklilik, istifa, ücretsiz izin, tayin, becayiş vb. bütün haklarını iptal etti..

Maalesef her zamanki gibi olan yine sağlık çalışanlarına oldu.

*Maske,mesafe ve hijyen kurallarına uymayan,

*Marketlerde,kalabalık yerlerde indirimli ürün almak için mesafeye dikkat etmeden kuyrukta bekleyen,

*Pozitif vaka olmasına rağmen sokak sokak ve ev ev dolaşan,

*Düğünlerde halay çeken,

*Kahvehanelerde yasak olmasına rağmen oyun oynayan,

*Hiçbirşeyden geri kalmayan,kısacası vaka sayılarının artmasına neden olan herkese sesleniyorum...

 

Sağlık çalışanları aylardır mağdur ve sizlerin sayesinde mağdur olmaya devam ediyorlar.

Ayrıca yayınlanan bu yazı aylardır söylediğimiz yeni sağlık personeli istihdamı ihtiyacının bir belgesidir. Sağlık personeli yeterli olmadığından izinler durduruluyor. Acil olarak yeni personel istihdamı yapılmalıdır. Çalışanların iş yükünün ağır ve çalışma sürelerinin uzun olduğunun göstergesidir. Sağlık çalışanlarının dayanma gücü kalmamıştır. Ve yine ısrarla söylediğimiz çalışan arkadaşlarımızın moral ve motivasyonu için özlük ve sosyal haklarında yeterli,gerekli düzenlemeler de ivedi olarak hayata geçirilmelidir.

Son zamanlardaki görevden istifa eden hekimler, emekli olan hemşire,e be ve sağlık teknikerleri neden ayrılıyorlar?

Sağlık çalışanlarına verilen nakdi giyim yardımı 27 TL olup, bir çorap parasına denk tutar ödenmektedir. Covid süresince çalışan sağlık personelleri bir nöbetinde en az iki defa kıyafet ve önlük değiştirmek zorunda kalmaktadır. Bu tutarın günümüz şartları göz önünde bulundurularak yılda iki defa olmak üzere nakdi giyim yardımı yapılması sağlanmalıdır. 

Avrupadaki sağlık sisteminin düştüğü durumu görerek, önceden sistemimizde aksaklık ve sorun yaşanmaması adına çalışanlarımızın en yüksek sesi olan Sağlık Sen in talep ve önerileri dikkate alınmalıdır. Yine bu genelge doğrultusunda kullanılamayıp iptal edilecek olan yıllık izinlerin takip eden yıla aktarılarak mağduriyetin giderilmesi sağlanmalıdır.

Alkışlarla,geçici ve herkesi kapsamayan çözüm önerileri yerine kalıcı, herkesi kapsayan özlük ve sosyal hakların yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.

Yerelde ve genelde yapılan ziyaretlerde bu hizmetin yapı taşı olan sağlık personeli ve onların temsilcileri ile görüşmeler yapılarak sorun,sıkıntı ve çözüm önerileri alınarak istişare edilmesi doğru uygulamaların çıkmasına sebep olacaktır. Bu ziyaretlerde Bakan ve ilgili bürokratların sadece idareciler ile görüşerek sorunların çözüme kavuşmadığı ortadadır.

Saygılarımızla.

 

Mehmet BİNGÖL

Sağlık Sen Malatya Şube Başkanı

PAYLAŞ :