“Şehit’ ve ‘gazi” ünvanını artık izinsiz kullanamayacaklar
27 Ocak 2020, Pazartesi

Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' kapsamında Dernekler Kanunu'nun 28'inci maddesinde değişikliğe gidilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından, 81 İl Valiliğine bir genelge göndererek, dernek adlarında 'Şehit' ve 'Gazi' kelimelerinin de tıpkı 'Türk', 'Türkiye', 'Milli', 'Cumhuriyet', 'Atatürk' ve 'Mustafa Kemal' kelimelerinde olduğu gibi İçişleri Bakanlığı'nın izniyle kullanılabileceği belirtildi. 

81 İl Valiliğine gönderilen genelgede, bu kelimeleri izinsiz kullanan sendikaların uyarılması, uyarılmalarına rağmen kanuna aykırı hareket eden sendika ve sendika yöneticileri hakkında adli ve idari işlem yapılması istendi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanımız Sayın Mehmet Bingöl, bu kararı desteklediklerini söyledi.

Tarihte kurulan İslam devletlerinin de isminde ‘İslam’ kelimesi bulunmadığına dikkat çeken Başkan Bingöl, “Ayrıca kurulan İslam devletlerinin ön adında ‘İslam’ kelimesi yok. Emevilere, Abbasilere, Selçuklulara, Osmanlı Devletine bakıldığında bu devletlerin isimlerinin ön kısmında ‘İslam’ ibaresi yok. Ama düşünce ve fikirleri tamamen İslam’a hizmet etmek. Biz sivil toplum örgütü olarak ‘şehit ve gazi’ kelimesinin bu coğrafyada yaşayan tüm insanların ortak değeri olduğunu düşünüyoruz. İçişleri Bakanlığı’nın aldığı bu karar bizim için önemli ve destekliyoruz" dedi.

 

Haberin linki için:

https://www.habermalatyadan.com/sehit-ve-gazi-unvanini-artik-izinsiz-kullanamayacaklar/1609/

 

İçişleri Bakanlığı genelgesi için:

https://www.icisleri.gov.tr/dernek-adlarinda-oldugu-gibi-sendika-adlarinda-da-sehit-gazi-kelimeleri-izne-tabi-olacak

 

 

PAYLAŞ :