YILIN BELLİ BİR GÜNÜ KADINLARI HATIRLAMAKLA ONLARIN HAKLARI ÖDENMEZ...
08 Mart 2016, Salı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşık yüz yıldan bu yana kutlanıyor. Ancak kadınların sıkıntılarının hiçbir zaman bitmediği göz önüne alınırsa bu günlerin ‘sadece takvim üzerinde özel gün’ olmaktan öte gidemediği anlaşılıyor.

Yılın sadece bir günü kadınları hatırlamak onların aile ve toplum üzerindeki değerlerini ön plana çıkarmakla onların hak ettiği kazanımlar ödenmiş olmaz. Kadın haklarını insan haklarından ayrı tutmak mümkün değildir. Kadın hakları ile savunulan kadınların ayrıcalıklı haklara sahip olması değil sadece insan oldukları için her yerde ve herkes için geçerli haklara sahip olmasıdır.

Aile denildiğinde; öncelikle aklımıza anne, baba ve çocuklardan oluşan bir topluluk gelmektedir. Günümüz aile düzeninde anneler de çalışmakta ve üreten bireyler olarak ailesinin yanında yerini almaktadır. Üreten bireyler olarak hem annelik görevlerini tam eksiksiz bir şekilde yerine getirmekte hem de evinin temizliğini, düzenini ve tertibini sağlamaktadır.

Kadınlar, halkın en fedakar, çalışkan ve üreten bireyleridir, Bunlara karşı toplumdan hak ettiği sevgi ve saygıyı yeterince görmektedir. Diğer toplumlara bakıldığında hırpalanan, kötü davranılan ve aşağılanan birey olan kadın, ülkemizde “ana” olarak yüceltilmiş, sultan olarak sıfatlandırılmış ve hak ettiği değeri verilmiştir. Ancak günümüz toplumunda aile yapısı zedelenmiş ve bunun neticesi olarak kadının toplum içerisindeki itibarı yok edilmiştir.

Son zamanlarda bir yandan batı dünyasına yakın olmak için kendi kültürünü bırakıp batı kültürünün öğrenilmesi teşvik edilirken öte yandan aynı kaderi, kenti, mahalleyi hatta sokağı paylaştığımız insanların temel değerlerinden uzaklaşmasının derin çelişkisini yaşıyoruz. Özellikle bazı televizyon kanallarında medeniyet yozlaşması yaşıyoruz. Ahlaksızca programlar yapılarak kadınlarımız itibarsızlaştırılıyor. Ne yazık ki fuarlarda kadın lüks araçlar üzerinde reklam aracı olarak kullanılıyor. Merhum Mehmet Akif Ersoy diyor ya;

Kim demiş Avrupa insanı medeni ?

Ne edep var ne hayâ çırılçıplak bedeni !

Eğer medeniyet açıp saçmaksa bedeni;

Desenize hayvanlar bizden daha medeni !

Umut ve umutsuzluğun iç içe yaşandığı bir dönemden geçmekteyiz. Bir yandan Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin son yıllarda kadının toplum içerisindeki değerinin anlaşılmasına yönelik yaptığı çalışmalar, bir yandan Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen şiddet, cinayet ve intihar haberlerinin yarattığı umutsuzluk. Basınımızda her gün kadına yönelik şiddet haberleri yansıdığına üzülerek şahit oluyoruz.

Kadınlara en güzel değeri yüce dinimiz vermektedir. Bir yazar diyor ki; Kadınlar, İslam dininin kendilerine verdiği kıymeti, rahatı, huzuru, hürriyeti ve boşanma hakkına malik olduklarını bilmiş olsalar, bütün dünya kadınları, hemen Müslüman olurlardı. Bir Hadis-i Şerifte Efendimiz buyuruyor ki; Kadınlara ancak asalet ve şeref sahibi kimse değer verir. Onları ancak kötü ve aşağılık kimseler hor görür.

Bu duygu ve düşünceyle Malatya Sağlık Sen Yönetim Kurulu olarak tüm kadınlarımızın dünya kadınlar gününü kutlar saygılar sunarım.

PAYLAŞ :